Er was eens een vrouw die zwanger was van een meisje. Ze droeg het meisje in haar buik. Dit baby-meisje had in aanleg al haar eicellen al in haar lichaam opgeslagen…. Door de navelstreng waren ze alle drie met elkaar verbonden en kregen ze veel informatie van elkaar door. De mooie momenten waarop de vrouw de baby koesterde, maar ook de angstige momenten die ze doorstond in de periode dat ze zwanger was……

De vrouw, dat is jouw oma.

Het meisje, dat is jouw moeder.

Eén van de eicellen, dat bij jij NU!

Heb je er ooit bij stil gestaan dat je al heel veel mee hebt gekregen, voordat je geboren bent? Dat er veel in jouw lichaam en cellen opgeslagen is aan informatie, die misschien helemaal niet van jou zelf is.

Nu kan je daar gefrustreerd door raken, of zelfs boos of verdrietig. Echter jouw moeder en oma hebben dat nooit expres aan jou doorgegeven! Het is een gegeven, waar jij echter wel mee kan worstelen, in het NU. Zodra je je daarvan bewust bent, kun je er nu anders mee omgaan!

Om te beginnen kun je in mei op moederdag eens extra stil staan bij jouw moeder en oma. De vrouwen in jouw levenslijn! Wees blij met de mooie dingen die ze jou meegegeven hebben. Dankbaar voor al het minder leuke, waardoor jij nu mag leren  er anders mee om te gaan. Trots zijn op wie jij, door hen, geworden bent!

Wat zou je kunnen doen?

-Maak of schrijf een kaart om je dankbaarheid te uiten.

-Koop een bloem die precies past bij jouw moeder of oma en vertel haar waarom je dat vindt.

-Schrijf een (woord-) gedicht over haar.

-Maak een tekening, schilderij of collage, waarin je laat zien, wat zo waardevol is aan jouw moeder of oma.

-Zij heeft jarenlang voor jouw voeding gezorgd, bak of kook nu wat lekkers voor haar.

En als jouw oma en/of moeder al overleden is, zoek dan een plek op, waar je de verbinding met haar kunt voelen! Vertel haar, in jezelf of hardop, waar je dankbaar voor bent, de mooie en de leermomenten! Het zal in jou doorwerken, generaties verder……

Ik hoor graag wat jullie voor moeder-moeder-dag hebben gedaan via info@eigen-ruimte.nl.

Bij deze wil ik mijn moeder (en oma’s) vertellen, dat ik trots op hen ben. Ik wil hen bedanken dat ze mij voor zijn gegaan in het leven, dankbaar ben voor alles wat ik van hen heb meegekregen en ook dat ik de vrijheid mag ervaren om het anders te gaan doen, op mijn manier.

Lieve groet, Marian.

artikel in ‘Lokaal Lochem’, April 2022

Categorieën: blog