“Uit het oog, uit het hart”.

Een uitdrukking die heel bekend is en wat we vast allemaal wel eens ervaren hebben. De collega’s van je vorige werk, die toch echt contact met jou zouden houden….. zie je nooit meer! Of vrienden van de middelbare school, misschien kom je ze nog wel eens tegen, maar het is toch anders dan toen! Vrienden blijven met je ex… vaak het plan, meestal niet de realiteit!

Het kan ontzettend pijn doen, als je beseft dat jij je best doet om contact te houden, maar de ander jou vergeten lijkt te zijn. Een harde leerschool, waar we ook weer sterker door in het leven komen te staan!

Het zijn voorbeelden uit het volwassen leven…..

Het komt echter ook voor, dat we denken door het oog wel te zien, maar de verbinding niet vanuit het hart ontstaat!

Kijk maar eens om je heen! Een moeder die achter de kinderwagen loopt, de baby die aandacht probeert te krijgen, maar de moeder kijkt op haar telefoon! Hoeveel echte verbinding is er dan???

Of een kind dat speelt dat ze jou een kopje thee brengt, je pakt het aan, maar bent ondertussen televisie aan het kijken, er is zo’n leuke serie te zien!!!! Hoe zal dit voor het kind voelen?

Pubers en/of partner komen thuis. Ze hebben geen zin om lange verhalen te vertellen, toch is het wel prettig dat jij je bezigheden even staakt om ze met aandacht welkom thuis te heten! Omgekeerd is dat natuurlijk ook fijn!

Emoties betekenen vaak wat anders dan je in eerste instantie denkt.

Boosheid en verdriet komen meestal voort uit frustratie of angst en vraagt misschien om bescherming en begrip. Het mag geuit worden (zonder een ander te beschadigen, natuurlijk). Laat de emoties er zijn en ben er voor de ander! Meer is niet nodig! Of dit nu gaat om je partner, een vriend(-in) of een kind….

Een moment met oprechte aandacht doet wonderen!

Sta er in deze aankomende periode bij stil, want juist deze donkere (en spannende) maanden hebben we het oog en het hart van elkaar nodig!

Artikel in Lokaal Lochem, oktober 2022

Categorieën: Nieuws